Knjigovodstvena agencija Novi Sad

Razlike između računovodstva i knjigovodstva

Razlike između računovodstva i knjigovodstva

Sigurno ste primetili da se pojmovi “knjigovodstvene usluge”, “knjigovođa”, “knjigovodstvo”, koriste kao sinonimi sa pojmovima “računovodstvene usluge”, “računovođa”, “računovodstvo”.

U tekstu koji sledi pojasnićemo razlike između računovodstva i knjigovodstva.

Iako se u svakodnevnom jeziku  često koriste kao sinonimi, razlike u pojmovima računovodstvo i knjigovodstvo su evidentne.

Ne možemo tvrditi da su uloge knjigovođe i računovođe potpuno različite, međutim, svaka od njih ima svoje specifične zadatke i uloge.

Takođe, važno je imati na umu da su ove dve discipline međusobno uslovljene, obzirom na to da posao računovođe zavisi od uloge knjigovođe.

U poslovnom svetu, knjigovođa ima ulogu prikupljanja, organizovanja i evidentiranja osnovnih finansijskih informacija i podrazumeva vođenje poslovnih knjiga, odnosno evidenciju poslovnih promena.

Postoje prosto i dvojno knjigovodstvo i različite knjigovodstvene evidencije.

Sa druge strane, računovođa koristi te informacije kako bi napravio potrebne analize i doneo ključne poslovne zaključke.

Dakle, knjigovodstvo predstavlja osnovno vođenje poslovnih knjiga i registraciju finansijskih transakcija. Knjigovođa prati prihode, rashode, imovinu i obaveze.

Međutim, posao da bi bio uspešan traži mnogo više od vođenja knjiga i evidencije. Biznisima je takođe potrebno strateško savetovanje i analize, što je tačka na kojoj računovođa ulazi u igru.

Računovodstvo, kao šira oblast, obuhvata prikupljanje, analizu i interpretaciju informacija o finansijskom statusu organizacije. Ovde se razdvajaju neki ključni aspekti:

  1. Knjigovodstvo: Vođenje osnovnih finansijskih evidencija i evidencija o transakcijama.
  2. Finansijsko planiranje: Analiza i projektovanje budućih poslovnih performansi i budžetiranje.
  3. Finansijske analize: Procena finansijskih podataka i identifikacija uzroka promena u poslovanju.
  4. Interni kontrolni procesi: Osiguranje tačnosti i usaglašenosti sa relevantnim propisima i standardima.
  5. Finansijsko izveštavanje: Priprema finansijskih izveštaja i analiza za donošenje ključnih odluka.

U suštini, računovođe koriste osnovne knjigovodstvene podatke da bi obavili proračune i pripremili izveštaje o finansijskom stanju. Ovi izveštaji se zatim koriste za analizu, planiranje i donošenje strateških odluka.

Kod manjih firmi i preduzetnika fokus je u ispunjavanju knjigovodstvenih i poreskih zakonskih obaveza, pa se u ovom kontekstu i pojmovi knjigovodstva i računovodstva češće koriste kao sinonimi.

Treba naglasiti da bi i mala preduzeća i preduzetnici trebali koristiti benefite računovodstva i računovodstvenih podataka za dalji razvoj svog biznisa.

Da rezimiramo i pojednostavimo, knjigovodstvo se bavi osnovnim evidencijama, dok računovođe analiziraju ove podatke i koriste ih za donošenje ključnih poslovnih odluka. I to su osnovne razlike između računovodstva i knjigovodstva.

Nadamo se da Vam je ovaj tekst bio od pomoći.

Za sva dodatna pitanja u vezi sa Vašim poslovanjem stojimo Vam na raspolaganju.

Knjigovodstvena agencija Trgoservis, preko 30 godina profesionalno servisira i podrška je poslovanju mnogim uspešnim firmama.

Javite se da porazgovaramo o Vašem poslu i idejama, biće nam zadovoljstvo…  

Ostavi komentar

Prijavi se na naš newsletter