Knjigovodstvena agencija Novi Sad

Program podrške za preduzetnice u 2023.

Program podrške za preduzetnice u 2023.

Program podrške za preduzetnice u 2023.

U nastojanju da pruži podršku i podsticaj ženama preduzetnicama u Republici Srbiji, Ministarstvo privrede i Fond za razvoj Republike Srbije zajedno sprovode Program podrške za 2023. godinu. Ovaj program je namenjen novim i postojećim preduzetnicama, kao i mikro i malim privrednim društvima, čiji je osnivač i zakonski zastupnik žena.

Ciljna grupa i vrste mera programa

Program je usmeren ka pružanju finansijske podrške preduzetnicama i privrednim subjektima koji zadovoljavaju određene uslove. Sredstva dodeljena putem ovog programa mogu biti u obliku bespovratnih sredstava u iznosu do 40% vrednosti ulaganja, odnosno do 50% vrednosti ulaganja za privredne subjekte koji se nalaze u jedinicama lokalne samouprave koje su razvrstane u treću ili četvrtu grupu razvijenosti.

Vrednost programa i finansijski okvir

Ukupna sredstva namenjena programu iznose 600.000.000,00 RSD u vidu bespovratnih sredstava uz dodatna kreditna sredstva. Visina odobrenih sredstava varira u zavisnosti od tipa preduzetnika i razvijenosti regiona u kojem se posluje.
 

Namena sredstava

Sredstva programa mogu se koristiti za sledeće namene:

  1. Kupovinu mašina, opreme, alata, računarske opreme i softvera, kao i vozila koja služe za prevoz sopstvenih proizvoda, repromaterijala i sirovina, kao i drugih transportnih sredstava uključenih u proces proizvodnje i pružanja usluga (novih ili polovnih, ne starijih od pet godina).
  2. Tekuće održavanje i adaptaciju poslovnog ili proizvodnog prostora do iznosa od 1.000.000,00 dinara od ukupnih sredstava za investiranje, bez obzira na to da li je objekat u zakupu ili u vlasništvu podnosioca zahteva.
  3. Kupovinu poslovnog/proizvodnog prostora za preduzetnike koji su registrovani u APR-u do 31.12.2020. godine i zapošljavaju minimum 5 zaposlenih, uključujući i samu preduzetnicu. 

Napomena:

Program ne podržava poljoprivredna gazdinstva, trgovinske delatnosti, proizvodnju duvana i duvanskih proizvoda, kao i druge delatnosti koje su zabranjene prema domaćim propisima ili međunarodnim konvencijama.

Važni datumi i prijava:

Početak realizacije programa je planiran za avgust 2023. godine. Rok za prijavu još nije precizno određen, ali se preporučuje da se zahtev podnese što pre kako bi se osiguralo učešće u programu, s obzirom na ograničena sredstva.

Zaključak:

Ovaj program ima za cilj da podrži razvoj preduzetništva među ženama i da unapredi privrednu aktivnost u Republici Srbiji. Ako ste preduzetnica ili vodite mikro ili malo privredno društvo, ovaj program može vam pružiti značajnu finansijsku podršku. Detaljnije informacije o uslovima i postupku apliciranja biće dostupne nakon usvajanja programa na zvaničnim sajtovima Ministarstva privrede i Fonda za razvoj.
https://www.privreda.gov.rs/
https://fondzarazvoj.gov.rs/cir
https://preduzetnistvo.gov.rs/

Ukoliko imate bilo kakva pitanja ili vam je potrebna pomoć slobodno nas kontaktirajte

Srdačan pozdrav,

Vaš Trgoservis

 
 

 

Ostavi komentar

Prijavi se na naš newsletter